maanantai 21. joulukuuta 2009

Ei liittymiä


Kaikki tarinat ovat pohjimmiltaan sankaritarinoita; sen eri muunnelmia.
Ja sankaritarina tarkoittaa, kertoo aina ihmisen henkilökohtaista kasvusta;
ihmisen eri persoonallisuuden ja luonteenpiirteiden etc. yhdistymisprosessista.
(Star Wars tyyppi-esimerkiksi.)

Eräs versio on se, että sankari lähtee kylästä, yhteisen turvaa tuovien valojen luota pimeään tuntemattomaan. Etsimään sitä voittavaa miekkaa, parantavaa seerumia, eheyttävää kaiken tiedon kiveä. On pitkään matkallaan, etsii, etsii. Löytää vaikeuksien ja taistelujen (sisäisten lohikäärmeiden kanssa käytävät mittelöt) kautta viimein, ja vaikka menettääkin, niin löytää paljon.
Mutta kun sankari tekee paluuta kotikylään, häntä ei enää tunnisteta, sankari on muuttunut liian paljon. Tiet ja polut ovat kadonneet, ehkä kasvatettukin umpeen.
Tai sankarissa on aistittavissa "kuoleman haju" (luovuuden peruskaavaan ja persoonan kasvuun kuuluu vanhan rikkoutuminen, tuhoutuminen uuden tieltä) ; ja silloin hänen hallussaan olevaa taikavoimaa ei tahdota. Sankari on muuttunut liian paljon, ja hän muuttaisi väistämättömästi liian paljon muiden elämää, eivätkä kyläläiset ole valmiita liian suureen huomisen tiedon ja toisenlaisten elämänpitojen määrään. He haluavat sittenkin pysyä entisessä, tutussa tylsässä mutta turvallisessa.
Liittymät ovat täten kadonneet; kadotettu kylään, ihmisiin, kylän ihmisten asioihin, suruihin, juhliin.
Sankari blokataan ulkopuolelle, hylätään.

Mikä jää tällöin sankarin rooliksi, mitä hän tekee, mitä hän voi tehdä?
Ei voinut olla lähtemättä, ja liikaa muuttunutta sankaria ei "päästetä" takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti