torstai 18. joulukuuta 2008

Ihminen on sitä mitä hän ostaa

Kävin äsken juuri liian suureksi parjaamassani Länsikeskuksen City-Marketissa.
Sukkahyllyn yllä oli pieni Reilun kaupan kyltti, jossa luki:
"Maailma muuttuu ostos kerrallaan."
Loistava mainoslause; suggeroiva ja ytimekäs!

Okei, pistetäänpäs nyt lärvi kiinni ja avataanpas sitten ne kauppakassit
tähän blogipöydälle  ja 
katsotaan mitä tämä tiedostava, arvovalinnoista pauhaava 
aikuinen mies osti:

3 Denniksen pizzaa (kasvista, kanaa ja tonnikalaa)
Fazerin Täysjyväpaahtoleipä
Salosen Makupalat ruisleipää
Yli-Nikulan Ruukkusalaatti
Pirkka Edam-juusto (Latviasta)
Alpro Yofu -jogurtti (Hollanti?)
Galleria Vuohenjuustoröstiperunapihvit
Twix suklaapatukka
HK Mummon jauhelihapihvit
Abba tonnikalapasteija (Ruotsista)
K-Citymarket muovikassi
Valio Aura sinihomejuusto
HK Kalkkunaleike
Mungpavun ituja
Pirkka appelsiineja 1,5 (Espanjasta)
Galleria Porkkanaleikkele
Parsakaali luomu (Italiasta)
Rypäle vihreä (Brasiliasta)
Kurkku (Suomi)

Hinta: 46:18€
Ei tarvinnut luotolla ostaa.

Saldo: Ihan kunnon ökyilijä maailman mittakaavassa; todellisuudessa ei paljon ole 
            pokkaa jeesustella.

Ostos kerrallaan maailma muuttuu.
Jos ostan tuota; tahdon sitä maailmassa ja myytävänä olevan.
Tämä sama pätee tavaroihin, psyykkisen tason ostoksiin ja henkisen tason ostoksiin.
Hengelliset ostot ovat asia erikseen, koska niistä on vähän vaikea muille takuita antaa.
Portinvartijoita olemme.
Valinta-kauppiaita.

Juon kahvit, ja lähdenpä tästä töihin, siellä
notkuva joulupöytä odottaa tätäkin raskaan työn raatajaa.

Just just.

7 kommenttia:

 1. Tervehdys Marko tsekkailen blogejasi ja huomaan että henkiset jättiaskeleet sen kuin jatkuvat :)

  Hyvää ja Vuotta!!!

  t. Maurizio Pompadiida

  VastaaPoista
 2. Niin, askeleita toki otetaan, mutta toivon mukaan edes osa on niistä eteenpäin.
  Tästä ostamis-jutusta unohtui kertoa esille se suuri valokuvavedos, jonka näin Tampereella museossa kaksi kesää sitten. Siinä kiinalainen nykytaiteilija oli kuvannut kauniit ja nuoret kiinalaiset, "aatamin ja eevan" alastomina supermarketin hedelmätiskien keskelle. Molemmilla kasvoillaan syvää paratiisimaista ihastusta ympärilläolevaan runsauteen ja miehellä kulli näytti punaisena kello kahtatoista.
  Minä pidin siitä taulusta.
  Oikeaa artsua perkele eikä mitään haaleanbeigeä hietöntä keskustapuolue-taidetta.

  VastaaPoista
 3. Juu ja nyt meidän täytyy olla keskustapuolueelle ja kokoomuspuolueelle mieliksi ja ostaa kaikenlaista turhaa joulutavaraa ja muuta tavaraa, jotta saadaan talouden jumiutuneet pyörät taas pyörimään.

  Miten voi valita jostain, jota ei ole? Siinä kysymys, joka myös usein tulee mieleen kauppaostoksia tehdessä? Suomalaisia appelsiineja? Kotimaisia viinirypäleitä? Lisäaineetonta ruokaa? Kestäviä kertakäyttöhaarukoita (hehheh)?

  Olemme suurten kauppaketjujen talutusnuorassa, eikä sille oikein näytä voivan mitään. Pitäisi vaan jättää kaikki ostamatta ja antaa tuottajien miettiä.

  T: H.A.

  VastaaPoista
 4. Mikä on turhaa, ja mikä on tarpeellista?
  Tarpeet/halut?
  Onneksi omia tarpeitaan ja varsinkin halujaan pystyy muuttamaan melko pienellä vaivalla.

  Kotimaista lähellä tuotettua luomuruokaa.
  Aikaa, ja loppujen lopuksi itsensä aina takaisin maksavaa, pientä vaivannäköä ruuanlaittoon ja siihen pohdintaan mitä suuhunsa laittaa.

  Mutta, ihminen on enimmäkseen ihminen.
  Laiskimus maximus.

  Aiheeseen liittyen on hyvä uusi leffa jonka pitää katsoa:

  http://www.katastrofinaineksia.info

  VastaaPoista
 5. Ei pidä toverien nyt ylenmäärin keskustaa ja kokomustaa parjaaman vaan pitävän mielessä myös sen vanhan sosialismin määritelmän jonka jo Rauman Lyseon lehtori Johannes Honkavaara aikoinaan oppilailleen esitti:See mikä o snuu o myös mnuu,mut see mikä o mnuu ei olekka enä snuu
  Tavaraakin tarvitaan ja myös sitä haaleanbeigeä hietöntä keskustapuoluetaidetta jotta kunnon vasurilla on jotain mitä nuijia ja veitsiään teroittaa siinä oman komeron luurankojen kolinaa peitellessään. Hyökkäys on aina ollut paras puolustus tiesi jo George W Bushkin. Vai oliko se Bushkin vai Solzenitsyn...

  VastaaPoista
 6. Toki toki. Se vaan että kun tunnustetaan esim. ekologiset faktat niin sitten pitää ajatella, että mistä tulevaisuudessa rakennetaan se kaikin puolin kestävämpi taloudellisten toimeliaisuuksien temmellyskenttä. Periaatteesahan talouden näkökulmasta on se ja sama, missä raha pyörii ja liikkuu, kunhan se liikkuu?
  Että olisi se tulevaisuus. Obamalla on mielestäni oikea suuntaus kun hän tahtoo lannoittaa esille USA:ssa sitä vihreää taloutta, vihreitä työpaikkoja. Prosessia tämä kaikki on.
  Itse en oikein jaksaa enää innostua näistä vasemmistolaisten luurangoista kaapeissa. Kommunismikokeilut eivät olleet sinne päinkään mitä sosialismin ytimenä oikeasti on.
  Itse uskon että juuri ekologiset faktat ovat ne "yhteiset viholliset", tekijät, jotka puristavat ihmiskunnasta esille sitä tarvittavaa neosolidaarisuutta ja eettisyyttä, jota voi myös vasemmistolaiseksi ajatteluksi nimittää. Voi se olla jotain muutakin; Mr. Kataisen mielestä sekin on varmaankin sitä talvisodan henkeä.
  Hyvä että kommunismia kokeiltiin. Yhtä lailla niitä luurankoja on porvareilla; on suomettumista joka teki kielet ruskeaksi mutta fyffeä omiin taskuihin ja sisällissodan puhdasta murhaa ja sen sellaista.
  Opixi ja ojenuxexi pitää toki ottaa, mutta etiäpäin on mentävä.

  Voi olla –ja näin myös toivon–, että päivänä eräänä asioita todellisuudessa ohjaavat ihmiset ovat (pakkojen edessä) riittävän kasvaneita sisäpuoleltaan ja kykenevät katsomaan päätöksissään omien elämiensä ulkopuolelle. Todennäköisesti asiat muuttuvat kylläkin parhaiten silloin kun bisnes tehdään niistä toisenlaisista asioista; siellä kas eläköön luovuus ja uusi rohkea idealismi!
  Maapallo on aineksineen rajattu pallo – ihmiset ovat rajattomia pallopäitä ainekseltaan. Joita maa pohjimmiltaan kutsuu.

  VastaaPoista
 7. Pahoittelen vasemmistolaisten luurankojen kaiveluani,se vaan näin hautausmaalla työskenneellä jotenkin lipsahti tekstin sekaan. Tosiasiassa en henkilökohtaisesti edes tiedä, mitä niillä tarkoitetaan,ja varmasti joka puolueella,yhteisöllä ja yksilöllä on omat luurankonsa-selkärankaisia kun kaikki olemme. Tai useimmat ainakin-kaikista nykypolitiikoista en mene takuuseen.Taas lipsahti ripaus irvailua.

  Haluni sanoa kuitenkin on myös,ettei ole kovin rehtiä alkaa vastapainoksi kaivella toisten luurankoja,että tekivät ne toisetkin.. Se nyt on aivan sama mitä toiset ovat tehneet,jokainen vastaa vain itsestään,eivätkä toisten tunaroinnit ole puolustus omalle möhlimiselle. Viisas ei mene vipuun.Erehtyminen on tietysti inhimillistä.

  Mutta tuolla suluissa vilahti se ainoa tie kestävämpään päätöksentekoon:(pakkojen edessä) En enää jaksa uskoa päätöksentekijöitten hyvään tahtoon ja kykyyn tehdä oikeita päätöksiä.Se usko yhteiseen parhaaseen lähti oikeastaan joskus energiakriisin aikoina kun kansalaisia kehoitettiin säästämään energiaa ja olemaan taloudellisia.Ja ihmisethän tekivät kuten neuvottiin ja sähköä säästyi.Ja kiitokseksi energiayhtiöt nostivat sähkön hintaa taatakseen voittonsa:sama sähkölasku kansalaisille vähemmästä kulutuksesta. Se siitä uskosta yhteiseen hyvään.Ahneus on rajaton luonnonvara.

  Mutta tuosta tokaisi joku nykypäivän ajattelija jollakin foorumilla että suomalaiset ovat niin autoritääristä kansaa,että jos presidentti tai pääministeri tai joku muu korkea-arvoinen viikottain kehoittaisi julkisesti luonnonvaroja säästävään elämäntapaan,niin kyllähän tämä kansa ottaisi ja tottelisi.

  Mutta eikun täällä kehoitetaan kuluttamaan ja ostamaan ja törsäämään jotta talouden pyörät pyörisivät.Isänmaanpetturi olet jos säästää koitat ja nuukasti elää,pyöräilet töihin ja halkoja poltat-kasvihuoneilmiöönkin syypää olet.

  Monimutkainen on tämä maailma-teet niin tai näin niin aina väärin.Vähän niin kuin vanhassa avioliitossa.Parasta on kun lähtee kävelylle ja antaa pahimman myrskyn tyyntyä...

  VastaaPoista