perjantai 17. toukokuuta 2024

Huumorintajun testirataa

On kimurantti juttu, mistä huumori, vitsit ja nauru juontuvat. Alan asiantuntija Mark Shatz sanoo, että huumorintaju on yhtä uniikki kuin sormenjälki. Onkin kiintoisaa pohtia, mille sitä nauraa ja mille taas ei. Ihminen kun ei valitse sitä, mille aidosti nauraa. Osalla meistä pokka pettää seksi- tai pieruvitseistä aina, vaikka jollain tasolla ei haluaisikaan:

Mitä tarkoittaa kohtalon iva? Sitä että kun mies lihoo, hän lihoo joka puolelta. Paitsi munastaan.

Samalla kaverilla on pienen pulskistumisen takia muitakin haasteita kehorauhan kanssa:

Hän ei voinut enää mennä uimarannalle ottamaan aurinkoa, koska saman tien olivat Greenpeacen tyypit hinaamassa häntä takaisin mereen.

 

Kaikesta voi ammattikoomikkojen mielestä tehdä pilkkaa, mutta yleisöstä riippuen – kaikki ei toimi kaikille. Rehellisesti ottaen; huvittaviin juttuihin liittyy vihamielisyyttä kohdetta kohtaan ja sitä, että tuntee itseään toisia paremmaksi. Esimerkiksi basisteja pidetään Suomessa hieman yksinkertaisina:

Bändi saapui keikkapaikalle ja kävi niin, että ovet loksahti lukkoon ja avaimet jäivät auton sisälle. Heidän piti kutsua paikalle lukkoseppä, jotta saivat basistin ulos.

 

Huumori syntyy järjellisen ja järjettömän välisestä kitkasta, mutta loogisuutta pitää olla mukana:

Mieheltä varastettiin VISA-kortti, mutta hän ei tehnyt siitä ilmoitusta, koska kaveri, joka sen pölli, käyttää sitä vähemmän kuin hänen vaimonsa.

 

Vähättely tai liioittelu tuo hauskuuden:

Eräs kaveri rakensi niin hyvän linnunpelätin, että varikset toivat takaisin edellisvuotisetkin mansikat.

 

Lopussa oleva yllätys, punchline on tärkeää - sitäkin mieltä ollaan, että jos ei ole yllätystä, ei ole vitsiäkään:

Mistä tiedät, että sinulla saattaa olla ongelmia alkoholin kanssa? Siitä kun baarimikko tietää nimesi, etkä ole käynyt siinä baarissa koskaan ennen.

Eräs surinasussu taas väitti, ettei hän ole kokaiinista riippuvainen, hän vain pitää sen tuoksusta.

 

Humoristit pelaavat sanojen kanssa; tämän kertoi laitlalainen sananmuunnosten erikoisasiamies: Tapparan pelaaja Kristian Tanus on niin suosittu, että nuorison pyynnöstä markkinoille julkaistaan joukkueen väreissä oma Tanus Appi.

 

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että humoristisuus on vakava asia, koska se on hyväksi mielenterveydelle, sananvapaudelle ja se estää moraalisten aatetukkeumien syntymistä ajatteluelimeen. No yksi vielä: Kaverin isoisän viljelemä sanonta oli, että kun elämässä yksi ovi sulkeutuu, niin toinen aukeaa. Mukava mies, mutta puuseppänä pirun huono lipastojen tekijä.

 

Kirjoittaja asuu Turussa ja suosittaa heittelemään tänään vitsejä, huonotkin kelpaa

 

Kolumni julkaistu laitilan Sanomissa 17.5.2024

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti