lauantai 15. heinäkuuta 2023

Jazzkukon artistikattaus entistä monipuolisempi

  (Juttu julkaistu Laitilan Sanomissa 14.7.2023)

 

Laitilan oma Jazzkukko-festivaali järjestetään yhdeksättä kertaa ja tapojensa mukaan se tarjoaa runsaan viikon verran erilaista musiikillista ohjelmaa. Piknik-henkinen pääkonsertti pidetään Kirkkopuistossa 22. heinäkuuta. Uutta on matkailuajoneuvoille tarjottava paikoitusalue ja yhteistyö Pori Jazzin kanssa.

 

Jazzkukko-festivaali on valmiina alkamaan ja odotukset ovat tänä vuonna korkealla.

Tunnettu tätäkin tapahtumaa koskeva ongelma on, että Laitilassa on hyvin rajallisesti yöpymispaikkoja, jonka lisäksi julkinen liikenne on viikonloppuina öisin olematonta. Yhdeksi ratkaisuksi tähän järjestäjät ovat keksineet asuntoautoilla ja matkailuvaunuilla liikkuvat, ja yhteistyössä Laitilan kaupungin kanssa karavaanarit voivat parkkeerata festivaalin aikaan Laitilan keskustassa vain kivenheiton päässä Kirkkopuistosta pientä sähkömaksua vastaan. Varaukset mimmi@jazzkukko.fi.

 

Tulevaisuudelle hyvää lupaa myös alkuunsaatu yhteistyö Pori Jazzin kanssa. Tarkoituksena on saada yhteisvoimaa promootioiden ja artistiyhteistyön merkeissä. Alkufanfaarina tälle Pori Jazz All Stars Meets Jazzkukko -kokoonpano esiintyy 11.7. Kulttuurikulmassa Porissa ja 11.8. Ravintola Pookissa Uudessakaupungissa.

 

Kaupungintalolla laadukas kaksoiskonsertti

Perjantaina 21. heinäkuuta Laitilan kaupungintalolla esiintyy kaksi kokoonpanoa. Aloituksena Jazzkukon taiteellinen johtaja Kari Antila Quartetinsa kanssa. Parasta aikaa studiotyö uuden albumin on pitänyt miehen työpaineen korkealla, enää onneksi puuttuvat viimeistelyt.

– Levyn musiikkia olen säveltänyt jo pitkään ja hartaasti. Uskon, että tästä tulee yksi kaikkien aikojen parhaista, varmaan paras. Levy saadaan valmiiksi valitettavasti vasta syyskuun alkuun, vaikka alunperin sen piti ehtiä jo Jazzkukkoon. Kaupungintalon konsertissa soitan yhtyeen kanssa pääasiassa uuden levyn biisejä, joten kuultavaksi tulee myös täysin uusia biisejä. Luvassa on siis hyvää musiikkia hyvien muusikoiden kanssa soitettuna.

 

Illan toisena esiintyjänä on ukrainalainen Mari Zhinigas Jazzkukko House Bandin säestämänä. Zhinigas on vuodesta 1998 lähtien esiintynyt Ukrainan tunnetuimpien yhtyeiden kanssa monilla festivaaleilla.

– Zhiginas esittää jazzstandardeja ja mukana on myös jokunen ukrainalainenkin sävelmä. Oman säväyksensä musiikkiin tuovat brassi Livio Almeida ja italialainen Antonello Parisi, lupaa Antila.

Ukrainalainen Mari Zhiginas esiintyy perjantaina Laitilan kaupungintalolla Jazzkukko House Bandin kanssa.

 

Entäs miten taiteellinen johtaja itse arvoi tämän vuoden Jazzkukkoa?

– Mielestäni tämä vuosi kaikkineen on ohjelmaltaan erittäin hyvä ja esiintyjiin on panostettu tähän asti suurin budjetti. Tämä näkyy ohjelman laadussa.

Antila iloitsee, että tänä vuonna taas järjestettävään jazzkitarakilpailuun on saatu osallistujia ja kisasta on tulossa kansainvälisestikin erittäin korkeatasoinen. Kilpailun finaali pidetään Laitilan iltatorilla 20.7.

– Itse odotan valtavasti myös lontoolaisen Xantoné Blacqin keikkaa. Mies on todella huipputason muusikko ja nyt on ensimmäinen kerta, kun tämän kaliiberin esiintyjää kuullaan Laitilassa livenä.

 

Ikoset lupaa laittaa bileet pystyyn

Lauantain puistokonsertin esiintyjälista on monipuolinen. Aloittajina Livio Almeida & Antonello Parisi Trio, sitten nuoremman polven taiturit Atte Aho Band. Heidän jälkeensä esiintyy suomalaisen blues- ja juurimusiikin todellinen kummisetä Pepe Ahlqvist Tomi Leino Bandin tukevoittamana. Sitten tosiaan voidaan puhua kansainvälisestä kovasta nimestä, kun brittiläinen kosketinsoittaja-lauluja Xantoné Blacq saapuu yhtyeensä kanssa Laitilaan. Hän on ollut mm. edesmenneen Amy Winehousen bändin kantavana voimana. Etukäteistiedot lupaavat lennokasta matkaa soulin, jazzin ja funkin maailmoihin.

 

Lauantai-ilta päättyy sanamukaisesti lavan täydeltä, kun sen valloittaa Ladys First Big Band solisteinaan Osmo ja Heini Ikonen.

Todellinen musiikin multitalentti Osmo Ikonen on keskittynyt lähiaikoina omaan soolouraansa, jossa on paljon aineksia albumista Yhden miehen armeija. Laitilan keikkaa musiikkiohjelmistakin tuttu mies odottaa mielihyvin.

– Ladies First Band on tosi kiva porukka, joka tekee hommia hyvällä sykkeellä. Odotan innolla ensimmäistä keikkaa heidän kanssa.

Ikosten sisaruksia on neljä ja kaikki musiikillisesti erittäin lahjakkaita. Herää kysymys, mitä teille on lapsena juotettu?

– Ollaan koko sisarusporukka tosi läheisiä keskenämme ja pidetään paljon yhteyttä toisiimme. Eipä meille mitään taikajuomaa ole lapsena juotettu. Musa on vaan ollut koko ajan läsnä ja kyllähän siinä eteväksi kehittyy, jos sitä jatkuvasti elää ja hengittää.

Puistokonsertin päätteeksi on luvassa muhkeaa meininkiä hyvällä sykkeellä.

– Yleensä vedän keikoillani pelkästään omia biisejäni, mutta nyt päätettiin keskittyä mun lemppari swing- ja menobiiseihin. Eiköhän me Heinin kanssa saada bileet pystyyn!

 

Järjestäjätaho muistuttaa, että Kirkkopuiston pääkonsertti on kokonaisuudessaan katsomoaluetta, joten lain mukaan omien alkoholijuomien tuominen ei ole alueelle sallittua. Oman piknikfiltin voi kuitenkin levittää anniskelualueelle tai sen ulkopuolelle. VIP-ruokailut tulee varata etukäteen ravintolasta.

 

Useita vapaan pääsyn konsertteja viikon mittaan

Kuten ennenkin, Jazzkukko tarjoaa kuulijoille myös vapaa pääsyn konsertteja. Kasitorilla on perjantaina 14.7. festivaalin lämmittelyetkot usean esiintyjän voimin. Vehmaan kirkossa 19.7. esiintyvät Antilan kanssa pianisti Lassi Kouvo sekä saksofonisti Livio Almeida ja pianisti Antonello Parisi. Perjantaina 21. heinäkuuta Tiihosen kahvilassa pitää soolokonsertin kitaristi Mikko Iivanainen. Festivaaliviikko päättyy sunnuntaille 23.7. jolloin torilla on suosituksi osoittautunut rytmimusiikkihenkinen tanssimessu yhteistyössä Laitilan seurakunnan kanssa.

 

Jazzkukon ohjelma kokonaisuudessa löytyy sivustolta www.jazzkukko.fi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti