lauantai 13. huhtikuuta 2019

Anna Eriksson: M


Turun Logomossa esitettiin 12.4.2019 monipuolisena laulajana paremmin tunnetun Anna Erikssonin elokuva M. Esitys kuului osana Suomalaisen elokuvan festivaaliin ja oli loppuunmyyty.


Itse asemoisin, että elokuva on varsin surrealistinen tyylilajiltaan. Se sisältää tujuja ja ahdistaviakin näkymiä ja kuvauksia, ja Eriksson on laittanut samaan linjaan myös itsensä varsin rohkeasti peliin näyttelijänä. Kun punaisena lankana tirisee lihallisuus, seksuaalisuus ja kuolema, niin siihen hän on uskaltautunut paikoin jopa häkellyttävän suoraan. Toimii ilmaisukeinona kun kyse selkeästi taide-elokuvasta.  Ei jää miksikään hiettömäksi haaleaksi beigeksi ei.

You are nobody.
You are free.

Tekijä itse kertoi näytöksen jälkeen, että tämä monen vuoden luova projekti oli ollut hänelle nimenomaan etsimistä, opettelua, löytämistä. Luovaa ja ilmeisen antoisaa prosessointia - alitajunnan kuvajaiset, unenomaisuus on kaikessa vahvasti läsnä. Arvostettavaa asennetta taiteilijalta lähteä tekemään jokseenkin kokonaan toisen taidemuodon puolelle uutta juttua. Onnistunutta juttua. Tarinallisuutta tai selkeää juonenkulkua M:stä oli vaikea yhdistellä ainakaan yhden katsomiskerran perusteella. Se on enemmänkin fragmenteista koostuva, mutta kuitenkin selkeän yhtenäinen elokuva.

Juri Nummelin ja yleisö haastattelivat Anna Erikssonia näytöksen jälkeen.

Mielenkiintoisesti Eriksson on tehnyt myös audiopuolen miesäänen taajuuksia madaltamalla.
M -elokuvan soundtrackista, äänimaailmoista yhdistyi mieleen hänen väkevän tunteellinen tulkitsemistapansa laulajana ja muusikkona. Tietynkaltainen sama persoonaallinen luova spiritti ja ote on tässäkin pohjimmaisena energiana läsnä. Kontrasteissa löytyy, ja se toimii tämän lajityypin elokuvassa. Teos tarjosi merkityspintoja ja siten aika paljon ajatuksellista kotiin vietävää.

Kaiken keskiössä on Marilyn Monroe, myyttiseksi hahmoksi eri syistä noussut ihminen.
Jälkikäteen juontui mieleen, että tietyssä mielessä Anna Eriksson on oman julkisuutensa ja suosionsa myötä "luvallinen" käsittelemään elokuvan keinoin Marilyn Monroe-hahmoa. Ja vaikka elokuva käsittelee syvillä taajuuksilla seksin ja kuoleman elimellistä ja ikuisesti kiehtovaa yhteisolemusta, niin samalla elokuva tarjoaa taidemuotona myös ajatonta kuolemattomuutta.
Siihen siirtyi myös Anna Eriksson tämän teoksensa myötä.

Sen verran hän vielä paljasti lopuksi, että toinen on työn alla. Sitä mielenkiinnolla odottaen.

M -elokuvan traileri löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti