tiistai 5. toukokuuta 2015

VOIMA 4/2015: Runoilija.-palsta Nnimmo Bassey ja lääkekannabis-juttu


Tämänkertaiselle Runoilija. -palstalle (VOIMA 4/2015) tapahtui mukava inhimillinen infonvaihto nigerialaisen kirjailijan Nnimmo Basseyn kanssa. Kääntäjän avulla hänen runoudestaan ropisseet kysymykseni saivat nopealla aikataululla vastauksensa.

Juttu luettavissa täältä, sivu 53. Ja tästäkin:

Öljyä verenväristä

Nnimmo Bassey on nigerialainen arkkitehti, ympäristöaktivisti, kirjailija ja runoilija, joka vierailee Suomessa toukokuussa. Kirjassaan Kiehuva ja köyhtyvä Afrikka [Rauhanpuolustajien Pystykorva-kirjat 2014] on tietotekstin yhteydessä hänen runojaan. 
Tietokirjallisuuteen verrattuna – mitä enemmän pystyt kertomaan runoillasi?
Runot ovat yleensä yhtä totta kuin tietokirjat, sillä se syntyvät kokemuksista ja havainnoista. Ne välittävät meidän rakkauttamme ja ilojamme kuten myös kipuja ja vihaa. Joskus ne ovat vitsikkäitä, mutta usein minun runoni puhuvat ympäristörikoksia ja ihmisloukkauksia vastaan. Ne paljastavat tekopyhyyden ja ylistävät ihmisten voimakkuutta ja sinnikkyyttä. Ne vakuuttavat meille, että vaikka kuolemme, niin säilymme elävinä.

Mitä sinulle tarkoittaa ”The spirit of Africa”?
Afrikan henki tarkoittaa ihmisyytemme yhteenkietoutumista. Se on se näkymätön voima, joka tekee mahdottomaksi elää ilman toinen toisiamme.

Mitkä asiat tekevät yhteisen Afrikan? Mitä asioita pitää puolustaa – minkä puolesta pitää taistella?
Afrikka on hyvin moninainen ja sen kansat ovat yhdistyneet ihmiskunnan ykseyden kautta, vaikka petolliset voimat pyrkivät rikkomaan sen. Meidän täytyy puolustaa kulttuuriamme kokonaisvaltaisesti, oikeuttamme turvalliseen ruokaan ja luonnonmukaiseen viljelyyn, oikeuttamme turvalliseen ympäristöön. Meidän pitää taistella ympäristörikoksia vastaan, vuosisatoja jatkunutta luonnonvarojemme riistoa ja ryöväystä vastaan.

Millä keinoin runoilija Nnimmo Bassey uskoo, että Afrikkaa koettelevat vaikeudet ja riisto voitetaan?
Jollemme usko siihen, että hyvä voittaa pahan, emme voi olla aktivisteja ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhujia. Afrikka tulee voittamaan. Taistelu koskee sekä tulevaisuutta että menneisyyttämme. Muistimme palauttaminen on avain tulevaisuuden rakentamiseen!

Tarkoittaako Afrikka sinulle runoilijana elävää olentoa – kuvaile millaisena sen näet?
Afrikka on keskeinen osa Maaplaneettaa. Se on maailman sydän. Sen vuoksi se on vahva mutta myös haavoittuvainen. Sydän lyö taukoamatta eikä lepää hetkeäkään niin kauan kuin olemme elossa. Silti sydäntä voi pistää pienellä esineellä. Afrikka, kuten jokainen osa Maaäitiä, on elävä olento. Sitä pitää kunnioittaa, sillä se pitää huolta kaikista sen lapsista.

Kerro viisi asiaa, joka tekevät Afrikasta maailman kauneimman maanosan.
Kansat, kulttuurit, äänet ja näkymät, ubuntu, ihmisten yhteys toisiinsa.

Runoilijan oma kysymys, ja vastaus siihen?
Mikä on suurin oppimisen lähde? – Vanhusten viisaudet, ja luonnon ääni sen jatkuvasti parantaessa itsensä haavoista, joita aiheutamme sille.Muutamat valitut sanat

Kuivuneita kyynelkanavia
Saastuneita joenpoukamia
Unessa kaikki on todellista
Näemme ammukset
Ja sotilaiden kilvet
Ilkeät, iljettävät hirsipuut
Öljynporaustornit
Poraavat meidän sieluamme

Me luulimme sitä öljyksi

Mutta se olikin verta


Nnimmo on Turun Kirjakahvilassa KE 20.5 klo 18:00, joten tulee tavattua ihan livenäkin.
Samaisessa VOIMA-lehdessä on laaja juttuni lääkekannabiksesta. Todettakoon, että se on journalistisesti varmasti työläin ja tarkimmin tekemäni artikkeli tähän mennessä. Monia haastateltavia, tiedonetsintää ja tiedon tarkistusta. 
Ajankohtainen, ristiriitainen ja tunteita herättävä aihe, joka toi esille ainakin sen, että lääkekannabis löytyy yllättävän monen asian ja asenteen risteyskohdasta.

Hae lehti telineestä tai lue täältä!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti