perjantai 30. elokuuta 2013

Rakenteiden muodonmuutoksia


(Kolumni julkaistu Laitilan Sanomissa 30.8.2013)


Elämä on muuttumista, vain muutos on pysyvää,  kaikki on muutoksen liikkeessä ikuisesti – käytössä latteiksi pyöristyneitä toteamuksia, mutta totta.
Siitä tietää, että valtio ja osa talouselämästä on taas laitettu uimaan käsipohjaa taantumassa, kun lähes jokaiseen ongelmaan esitetään kuorossa ratkaisuksi rakennemuutosta. Sote, kuntarajat, eläkeikä, armeija, poliisi, Nokia, valtio-omistajuus, työmarkkinaratkaisut, hallintomallit, teollisuus, työelämä,  kirkko, opiskelu, maaseutueläminen jne. Uutisia jos hörppäisi paljon päivän mittaan, voisi tulla hikka että Suomessa on kaikki huteraa ja päin persettä.

Pienet ja isommat rakennemuutokset pitävät sisällään samankaltaisen draamankaaren. On alku, jolloin luodaan uusi ratkaisu johonkin tarpeeseen. Tästä ovat lehahtaneet Angry Birdsitkin ympäri maailmaa. Sitä seuraa kukoistusvaihe, joka etenee syksypisteeseen, jossa sisäisten tai ulkoisten muutospaineiden takia on löydettävä kykyä uudistua. Jos siihen ei ole riittävää resurssia tai tuuria, murrosvaihe lopettaa toiminnan. Näkyvinä esimerkkeinä tästä ovat mm. tyhjät liikehuoneistot, ontot tehtaat, jätetyt talot, historiaan uponneet elinkeinot. Onnettomat ihmiskohtalot.
Jos uudistustyö taas onnistuu, asiat muuntuvat, ja toiminta kykenee muodonmuutoksen jälkeen vastaamaan oikein tämän ajan ja lähitulevaisuuden kysymyksiin. Prosessi jatkuu, fenixlintu on käynyt siinä pesimässä.

Hallittuja rakennemuutoksia ei ole olemassakaan. Uutuuksissa tapahtuu aina asioita, joita ei voi ennakoida. Seuraa hyviä asioita, seuraa huonoja asioita. Ne havaitaan vasta kun jokainen elää niitä todeksi omassa elämässään.
Joskus muutoksissa menetetään iäksi jotakin kallisarvoista. Iso mittakaava ehkä voittaa, kuten valtio tai firma, mutta yksittäiset ihmiset kokevat tappioita henkisissä tai aineellisissa asioissa. Siksi rakennemuutoksia yleensä vastustetaan. Jos muutokset uhkaavat omaa kotipaikkaa, toimeentuloa, työpaikkaa, asemaa tai mainetta, niin hanttiinhan myö laitetaan het, ja Rokan Antin hengess!

Uudistumisvaatimukset sisältävät aina pakkoja, väkivallan laatuja. Lisäksi nykymaailmassa ulkopuoliset tekijät määrittelevät yhä enemmän kaikkea itsenäistä päätöksentekoa. Raha ratkoo hyviäkin saumoja.
Varsinais-Suomessa toteutetaan tänä vuonna useilla eri paikkakunnilla näitä asioita käsittelevää Rakennemuutos ja yksilön kokemus –taidehanketta. Laitilan osatapahtuma on Walon talolla elokuun viimeisenä päivänä. Kannattaa mennä mukaan ja siten muuttaa sen tapahtuman rakenteita.
Itse olen kahden turkulaistaiteilijan kanssa avannut Mynämäen työväentalon kautta paikallista ja yleistä työväenliikkeen muodonmuutoksen historiaa. Eri teoksista kokoamme iltamat, jotka pidetään 14.9 – tervetuloa sinnekin.

Aikanaan väkevä ja ihmisvoimaa tiiviiksi koonnut talkoohenki lienee näissä molemmissa tapahtumissa ytimenä. Itse liitän hyvää sellaiseen aikaan, jolloin ihmisillä oli aikaa ja tarmoa tehdä yhdessä arvoiltaan magneettisten asioiden eteen. Kyläillä toistensa luona ilman käskemisiä. Moni sanoo, että pelkkä television tuleminen sammutteli talkoiden aikaa. Muita isoja syitä voivat olla yleinen vaurastuminen, yhä yksilöllisemmiksi sisustettavat elämämme ja jopa hyvinvointivaltio itse.

Retrotteleva aikamatka ”vanhoihin hyviin aikoihin” on tässä tapauksessa helppo tehdä; telkkari vaan kiinni ja mene odottamatta naapuriin ehtokylään muuten vaan vähän puhelemaan. Vois saar kaffet ja pullaki.

Kirjoittaja on Turussa asuva kriipustaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti