perjantai 9. heinäkuuta 2021

Miten korona ruuvaa työelämää

Pakko on paras konsultti, sanotaan. Näinhän se aina on meidän peruslaiskojen ihmisten kanssa. Sinne elämänoppaista viitoitetulle epämukavuusalueelle mennään sitä henkistä kasvua ja uutta osaamista hankkimaan vasta kun on pakko.

Korona on patistanut kaiken vaivan lisäksi monenlaista hyvää. Suomessa on otettu huimaa etenemistä etätyön suhteen. Voisiko sanoa, että paikoin työnantajataholla on ollut epäluottamusta siihen, että ei se duunari kuitenkaan tee hommia kotonaan. Käytäntö on osoittanut, että monella työtehot ovat nousseet huimasti. Tosin osalla etätyöläisistä on alkoholismi ja plösöttyminen edennyt kiihtymisvaiheeseen kun ei ole ollut apuna työyhteisön kyttäyskontrollia.


Työnantajataholla huomattu myös säästöpuoli - työntekijä rakentakoon kotiinsa toimiston jatkossakin. Vaan mitä niille vapautuville toimistotiloille muuntorakennetaan - vuokra-asuntoja?

Ja digiharppausta on otettu Suomessa monen vuoden edestä. Videopalaverit ja uudet sovellukset ovat tulleet tutuiksi. Omalla kohdalla ehkä lyijyisin Teams-lusiminen tapahtui Kelan tanakasti valmistautuneiden erityisasiaintuntijoiden toimesta: 3,5 tunnin "koulutus" viiden minuutin tauolla ja huumoriprosentti normaali nolla. Nippelitietomyrkytys ja henkinen epävireisyys loppupäiväksi. 


Kun livepalaverit lipuvat syksyllä ehkä takaisin, niin tovin voi olla riemukasta tavata jälleen muita ihmisiä. Mutta uskon, että nyt kun ollaan totuttu helpompiin ja nopeampiin systeemeihin, niin tuskinpa enää jaksetaan matkustaa kalliisti toiselle puolen maata diipadaapa-seminaariin torkkumaan. Varsinkin, kun tavat ovat vakavoituneet päällikkötasolta alas valuneen tehokkuusajattelun myötä  - oi voi, enää ei koulutuspäivien pääpointteja ole se kotoa poispääsy, reipashenkinen parin päivän juopottelu ja lähimmän sukulaisemme, bonobo-apinoilta tuttujen sekstailutapojen harjoittaminen.


Toki vapaan kentän taiteilijat ja muutamien muiden alojen tekijät on pyritty koronalätkällä nitistämään sukupuuttoon, mutta isolla osaa ihmisistä meni 2020 taloudellisesti paremmin kuin koskaan. Tiliä on tehty ja rahat on säästetty väkisin kun ei ole päästy kuluttamaan. Osviittaa antakoon USA:n luvut - siellä kotitalouksien varallisuus kasvoi viime vuonna 13 000 miljardilla dollarilla. Miljonäärejä ja miljardöörejä on syntynyt ennätysmäärin.


Pitkään jatkunut epidemia on kärjistänyt eriarvoisuutta - niillä, joilla on ollut jo ennen vaikeaa, on vieläkin vaikeampaa. Nuorten mielenterveyden hoito ja jonojen purku kannattaisi uusien valtuutettujen nostaa joka kunnassa kärkihankkeeksi. Se maksaa itsensä jo huomisessa takaisin.

 

Kirjoittaja asuu Turussa ja ennakoi turhan valittamisen vähenemistä



Kolumni julkaistu Laitilan Sanomissa 9.7.2021



P.S Lähde, johon kolumnin USA-viittaus perustuu. Inderesin ekonomisti Marianne Palmun kirjoituksesta