lauantai 24. lokakuuta 2015

Kakolassa


Osallistuin 23.10.2015 hyväntekeväisyystapahtumaan, jossa isolla porukalla dramatisoitiin ja tuotiin erilaisia elämyksiä opastetuille yleisökierroksille Kakolassa.
Saadut lipputulot 7 000 € menevät Nenäpäivä-keräykseen.
Oma mielenkiintoinen roolini oli olla liikuskeleva, puhekontaktia ottava ja pikku palvelusta pyytävä vanki Philadelphia-osastolla.

Eksistenssifilosofioihin nojaileva kiinnostunut runoilija tietenkin halusi tällaiseen tilaan kun tuli tilaisuus - ottamaan kahmaisua suurimmalta osalta ihmisistä lukittuun atmosfääriin. Astelemaan rumuuden kalvon toiselle puolen. Haistelemaan jo haihtuvia hajuja, tarkentumaan yksityiskohtiin. Pohdiskelemaan mitä on ihmiselämä, inhimillinen kohtelu vankilassa, rikos ja siitä muiden määrittelemä rangaistus, kierteet ja kierteiden katkeaminen, mielen kalterit, muuttumisen vapaus, joka voi toki olla myös sitä vankila-kokemusta.

Elämän erilaiset ilmiöt & vankiluuden symboliikka löytyy halutessa monesta asiasta: oma keho, varallisuus, genetiikkalotto, ihmissuhteet, asumismuodot, elämäntilanteet, realistiset valinnanmahdollisuudet, omat ja muiden ajatukset, asenteet ja teot. Lapsuuden olosuhteet, vastuut ja vapaudet, elämän alku- ja päätepisteet jne.

Meillä jokaisella on omia vankiloita, joissa olemme, joista pakenemme tai joihin haluamme. Sellit ja osastot, joiden turvassa tunnemme vapauttamme.
Kohtalonomaisten asioiden muuritus, ja asiat, joita olemme valinneet elämäämme joko tietoisesti tai ainakin osittain tiedostamatta, aina rajallisesti vapaalla tahdollamme.

Vanha toteamus sanoo että vapautta on kahta lajia: vapautta jostakin, ja vapautta johonkin. Jälkimmäistä pidetään positiivisena vapautena.

Joskus vaivalla omasta maasta tehty tunneli vie vain toiseen, hieman erilaiseen selliin, mutta aina joskus myös muurien ali, tai jopa portista iloisesti ulos jonkinasteiseen vapauteen.

Treenien ja esitysten lomassa oli aikaa myös hieman kuvata. Kakolalle on jo uudet suunnitelmat, saattoi hyvinkin olla viimeiset kierrokset näissä ympäristöissä.

Kohta vankila itse vapautuu, sen muotoa muutetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti