maanantai 1. elokuuta 2016

Musiikki on jokaisessa oleva yhteinen kieli

 
Mauri Mikkola Quintet.

Laitilassa aikanaan pitkään asunut ja täällä musiikkipiireissä vaikuttanut kitaristi Mauri Mikkola esiintyy Jazzkukko-festivaaleilla sunnuntaina kaupungintalon kaksoiskonsertissa. Hän saapuu Mauri Mikkola Quintet -orkesterinsa kera ja soitettava materiaali koostuu hänen viime vuonna ilmestyneen Lux Et Umbra –tupla-CD:n kappaleista.

Kappaleitasi on luonnehdittu tyylilajiin jazzfuusio, mitä se tarkoittaa?
– Jazzissa erilaisia tyylilajeja on kymmenittäin, ja fuusio tarkoittaa sitä, että kappaleissa on sekoitettu erilaisia genrejä, elementtejä ja tyylejä keskenään. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että se olisi jotenkin vaikeaa tai musiikkia, jota ei ymmärrä. Päinvastoin, ei jazzia tai muutakaan musiikkia välttämättä tarvitse pyrkiä ymmärtämään. Silmät vain kiinni, kädet käsinojille ja rennosti avoimin mielin ottamaan vastaan. Musiikista voi innostua, tai sitten se ei kolahda, mutta kuunteleminen avartaa aina.

Musiikki elämässä tärkeässä roolissa
Mikkola puhuu mieluusti siitä, miten musiikilla on oma lahjaluonteensa, ja miten se on meissä jokaisessa olevaa yhteistä kieltä. Suuri hienous piileekin juuri siinä, että musiikista pystyy saamaan itselleen vahvaa elämystä, vaikkei olisi musiikin teorioista tai soittamisesta välttämättä mitään tietämystä. Omalla kohdallaan musiikki on hänelle ollut elämässä aina hyvin tärkeässä roolissa. Sen antamalla lykyllä on selvitty ylä- ja alamäet.
– Omalla kohdallani sävellystyö on vahvasti sitä intuition harmaalla alueella olemista, sieltä kautta toimimista. Lux Et Umbra -levy on ammentunut omasta elämästäni, ja sen erilaisista kokemuksista. Jossain määrin se vastaa persoonallisuuden muotoutumista ajan myötä.

Vaikka varsinkin instrumentaalinen musiikki on jossakin kaukana siellä sanojen takana, niin silti sävellystyön kautta on mahdollista siirtää sanoja ja konkreettisia asioita musiikin värähtelytaajuuksiin.
– Siinä luovassa prosessissa on jotakin samaa kuin esimerkiksi unessa, jonka ymmärtää täysin sitä nähdessään, mutta jota ei enää pystykään selittämään herättyään.

Rockbändien ja konservatorio-opiskelujen jälkeen Mauri Mikkolan oma tie musiikin parissa on edelleen vankistunut.
– Kyllä, tämä on se juttu mitä haluan tehdä. Ja kulkea eteenpäin ja kehittyä niin musiikin parissa kuin ihmisenäkin.

Mauri Mikkola Quintetissä soittavat hänen lisäkseen Johannes Peltola basso, Hannu Hiltula tenorisaksofoni, Karri Kerkelä rummut ja kosketinsoittajana on Mikkolan puoliso Kristiina Karsten.
Kaksoiskonsertti on kaupungintalolla SU klo 16–18. Yleisölle maksuttoman konsertin ensimmäisestä puoliskosta vastaavat Tuomo Uusitalo ja Kari Antila Duo.

(Juttu julkaistu Laitilan Sanomissa 29.7.2016)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti