sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Gypsy swingin virtuoosi Olli SoikkeliNurmeksesta kotoisin olevan 25-vuotiaaan Olli Soikkelin ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Mustalaisjazziin erikoistuneen kitaristin huipputaidot on noteerattu, ja pari vuotta New Yorkissa asuneella miehellä on keikkaa riittänyt.
– Viime vuonna oli noin 240 keikkaa, joista suurin osa Amerikassa. Kierrän Rhythm Future Quartet -bändini kanssa ja 2015 soitimme 26 eri osavaltiossa.

Millaista on esiintyä New Yorkin jazzklubeilla?
– Keikat ovat aivan laidasta laitaan. Kaikki ovat kiireisiä. Yhtenä päivänä saatat soittaa ravintolassa taustajazzia kymmenelle ihmiselle ja seuraavana Lincoln Centerissä 500:lle kuulijalle. Minulle New Yorkissa kovinta on se, että maailman parhaat soittajat ovat siellä ja pääsen työskentelemään heidän kanssaan.

Soikkelin innostus kitaransoittoon helähti alun perin äitinsä Anttilan postimyynnistä tilaaman kitaran myötä. Siitä taidot kasvoivat heavyrockin suuntaan, mutta muusikko Kari Pääkkösen myötä avautui kiinnostus Django Reinhardtiin, Rosenberg Trioon ja laajemmin 1930-luvulla Ranskassa syntyneeseen gypsy swingiin.
– Minua akustisen kitaran ääni puhuttelee enemmän kuin sähköinstrumentit.

Svengaavalla ja melodisella gypsy swingillä on toki aina ollut oma kuulijakuntansa, mutta 2000-luvulla sen suosio on kasvanut valtavasti – maailmalla, ja myös Suomessa.

Laajaa arvostusta nauttivan nuoren kitaristin tulevaisuuden toiveet nousevat nekin vakaasti musiikin portaita.
– Toivottavasti tulen keikkailemaan ahkerasti, ja toivon että Yhdysvaltojen ja Euroopan lisäksi Aasia tulee mukaan. Erityisesti keikat Japanissa kiinnostavat.
Soikkeli odottaa jo innolla lauantain esiintymistä Laitilassa.
– Erityisesti, koska mukanani on Paulus Schäfer Hollannista ja Eduardo Belo Brasiliasta. Tämä on ensimmäinen kerta itselleni Jazzkukossa, mutta olen kuullut pelkkää hyvää festivaalista.

(Juttu julkaistu Laitilan Sanomissa 29.7.2016)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti