lauantai 13. elokuuta 2016

Kotiseuturockia vinyyliin puristettuna


(Juttu julkaistu Laitilan Sanomissa 5.8.2016)Jyväskylästä kotoisin oleva The Hayleys ja laitilalainen Sydäntalvi ovat julkaisseet heinäkuun lopussa yhteisen Jyväskylä/Laitila split 7”-vinyylin. Split-muoto on punk-piireissä tuttu julkaisumuoto, jossa vinyylin kääntöpuolilta löytyy kaksi eri bändiä. Sydäntalven rumpali Mikael Ruoho selvittää erikoista projektia.
– Idea lähti kaveribändiltämme The Hayleysiltä, jonka kanssa on keikkailtu yhdessä. Heidän laulajakitaristinsa sai idean, jossa molemmat bändit kirjoittaisivat biisin kotikaupungistaan. Meistä idea oli ihan mahtava, joten suostuttiin tietty heti. Tarkoitus oli saada kahdesta erilaisesta kaupungista kaksi erilaista biisiä aikaan, ja siinä onnistuttiin.

Ruohon kuvailun mukaan The Hayleysin biisi on varsin paljon heidän näköisensä: kolkko ja raskas, punkisti rokkaava veisu. Heidän biisinsä taas on maanläheisempi, lämpimämpi ja melodisempi. Sävellyksellisesti Laitila-kappale avasi vähän uusiakin uria Sydäntalvelle ollen melko nopea ja konseptiin sopien jopa punk-vaikutteinen.

Ruoho itse on asunut Turussa pari vuotta. Lyriikoiden syntyaikoihin hän oli kuullut paljon negatiivista Laitilasta, ja hänestä tuntui, että monelle tuttavistaan Laitila tarkoittaa menneisyyden muistojen tms. takia pelkästään kamalaa paikkaa. Ruoho halusi itse esittää biisissä oman näkemyksensä.
–Laitilassa en enää asu, mutta minulle siitä on tullut rauhoittumista ja rentoutumista tarkoittava turvapaikka. Vetäydyn mökille Katinhäntään kun tarvitsen pakoa arjesta ja Turun melskeestä.

Vinyylit ovat tehneet musiikkiformaattina paluutaan jo useamman vuoden. Ruoho ja Mäkinen tunnustautuvat vinyyliharrastajiksi kumpainenkin. Siinä mielessä omakin julkaisu osui hyvää saumaan.
­– Eikä se vinyylin tekokaan niin hirveän kallista ollut, lähinnä painoajat ovat  tuskallisen pitkiä.

Sydäntalvi-yhteessä soittavat Timo Keränen kitara/laulu, Vili Mäkinen basso/taustalaulu ja Mikael Ruoho rummut/perkussiot.

Kuva: Juha Kurri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti