keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Puukenkki-orkester ja Prenttelin Hessun laulut

(Juttu julkaistu Laitilan Sanomissa 8.9.2015)
Elojuhlassa satapäinen yleisö
Vanhoja lauluja tuoreina esityksinä

Viikko sitten sunnuntaina oli Kauppilan umpihan museolla tarjolla perinteistä uuden sadon uutispuuroa ja alkupalaksi Prenttelin Hessun lauluja. Herkullisesta puurosta vastasi Laitilan Oppaiden Virpi Rantala, ja musiikkia aikojen takaa hämmenteli taidokkaasti Puukenkki-orkester.

Järjestäjien mukavasti yllätykseksi museolle tuli runsaasti väkeä, paikallisten lisäksi myös Prenttelin Hessun, Henrik Toivosen sukulaisia. Näihin kuului mm. kansanedustaja Ilkka Kantola. Olipa paikalla myös eräs varttuneempi rouva, joka lapsuudestaan muisti tämän pehtsalolaisen musiikkimiehen.

Laulut välittivät tietoa ihmisille
    Puukenkki soitti kappaleita, jotka oli kirjoitettu talteen Laitilasta yli sata vuotta sitten. Lauluihin on entisaikaan pujoteltu historiallisia tapahtumia muistiin, ja ne ovat aikanaan toimineet myös levitettävinä uutisina. Ohjelmistossa kuultiikin lauluja kertomassa mm. Maarian kirkon palosta, Krimin sodasta ja siitä, miten Laitilassa oli kerran tehty yhtenä vuonna kolme murhaa.
    – Moni näistä lauluista oli kuitenkin sellaisia, etten ollut kuullut niitä koskaan aikaisemmin, ja se toki teki ne vieläkin kiinnostavimmiksi, laulujen henkiinpuhaltaja Markus Rantanen toteaa. 
    – Osa melodioista on niin vanhakantaisia, että uskoisin, että laulut on tehty hyvin lähellä kyseisten tapahtumien kanssa.
   Hän ei lähtenyt orkesterin muiden kansanmusiikin ammattilaisten Satu Lankisen ja Niiki Nuutisen kanssa lauluja myöskään tietoisesti sovittelemaan, vaan vanhaa perustaa kunnioitettiin. Toki käytetyt moninaiset soittimet ja laulu tuottivat kappaleisiin oman harmoniansa ja luontaista tuoreutta.Laulujen takana sitkeä mies
    Rantanen kertoi kappaleiden välissä kuulemiaan tarinoita Prenttelin värikkäistä elämänvaiheista. Kerrankin Hessu oli jo pääsemässä Laitilan kanttorin virkaan, mutta oli sijaisena mennyt kirkon kupeessa leuhkimaan kaverilleen, että soitinpa tänään helvetin hyvin – pappi sattui kuulemaan, ja tyssähti se työ. Sitkeyttäkin miehestä löytyi, sillä hän teki Poriin senaikaisia pätkätöitä kanttorinhommiin, ja kulki matkat kävellen. Samoin oli sisäistä notkeutta; Prentteli oli tunnettu peräti hurmoshenkisenä seurapuhujana, mutta sen tilaisuuden loputtua mies otti viulun ja sitten alkoikin jo pikapuoliin iloiset tanssit.
 – Useampi Prenttelin sukulainen on ottanut minuun yhteyttä, ja olen saanut kuulla mielenkiintoisia tarinoita. Selvästi niistä piirtyy esille, että kyseessä on todellakin ollut varsin erikoislaatuinen ja monitaitoinen persoona – varmaan vähän kuin sen ajan Vesku Loiri, ellei parempikin, Rantanen kertoo hymyillen.

    Puukenkki-orkester teki keväällä laajan koulukiertueen tämän samaisen ohjelmiston kanssa, mutta Kauppilassa saatiin viimeiseksi kuulla sen ulkopuolelta myös yksi pikkutuhma laulu, mikä herätti hymyä siellä täällä.
    Lähiajan suunnitelmissa on, että Puukenkki äänittää Prenttelin Hessun kappaleet talteen. Eipä varmaan Hessu itse olisi aikanaan osannut edes kuvitella, että hänen vuonna 1909 kirjurille laulamansa laulut olisivat näin hyvässä hapessa vielä 2015.

               Puukenkki-orkester on Markus Rantanen, Satu Lankinen ja Niiki Nuutinen.


Kuvat ja teksti Marko Laihinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti