perjantai 17. huhtikuuta 2015

Folk-iskelmän uusi nimi: Sauli Soini

(Julkaistu Laitilan Sanomissa 17.4.2015)


Sauli Soini [kuva: Marko Laihinen]

Laulaja & lauluntekijä Sauli Soini jatkaa laadukkaiden laitilalaisten musiikkijulkaisujen sarjaa. Äskettäin häneltä ilmestyi ensimmäinen, neljä omaa kappaletta sisältävä Elämäni valo –levy. Jos asiat edistyvät suunnitellusti, tämä on esimakua syksyllä ilmestyvästä pitkäsoitosta.
Levyn taustajoukoista löytyy tuhdisti paikallista ammattiosaamista. Tuottajakaksikkona toimii Markus Rantanen ja Timo Heinonen.
    – Timo vastasi äänityksestä ja miksaamisesta. Markus valikoi soittimet ja juuri  hänen sovituksistaan onkin paljon kiinni, että nämä biisit ovat luonteeltaan hyvinkin positiivisia. Akustista luomumeininkiä alusta loppuun.
    Soittimina on käytetty mm. mandoliinia, banjoa, viulua ja dobroa. Näistä ja sovituksista rakentuu yhteensä myös se vähän erikoinen folk-iskelmän määritelmä. Rytmisoittimia ei ole, vaan esimerkiksi Ei saavu juna Laitilaan –kappaleessa letkeys puksuttaa soljuvasti eteenpäin bluegrassin tyylisestä soittotavasta.
– Viulusti Raisa Päivinen ja kontrabasisti Leevi Pukki vetivät osuutensa kyllä ihailtavan hienosti. Ammattisoittajia, Sauli toteaa.
Kappaleessa Elämäni valo taustalaulajana on monelle laitilalaiselle tuttu artisti Sanna Ryökkynen (os. Raivo). Juhani Nordman taas on antanut sanoitusapua lauluun Vähemmän on enemmän.

Leipätyöstä irtoaa laulamisen peruskuntoharjoittelu

Sauli Soini & Kuparikuu tanssiorkesteri on monelle tuttu erilaisista juhlista. Välillä hän keikkailee myös mies ja kitara –periaatteella. Leipätyö on kuitenkin aivan toisenlaisissa ympäristöissä, tosin laulua tarvitaan sielläkin työnkuvassa. Sauli työskentelee laitosmiehenä Laitilan Terveyskodissa ja hymyillen tituleeraakin itsensä Sepi Kumpulaisen tapaan laulavaksi talonmieheksi. Vähintään kerran viikossa hän vetää yhteislauluja ja musisoi isommissa juhlissa. Näissä tuokioissa hän on kohdannut monesti musiikin terapeuttisen ja koskettavan vaikutuksen.
– Vaikka dementiakin olisi edennyt jo pitkälle, niin jokin merkityksellinen kappale sieltä nuoruuden ajoilta saattaa laittaa mamman jalkaa tapsuttamaan rytmiin tai tirauttaa papalle kyyneltä poskelle. Laulut ja niiden sanoitukset ovat yksinkertaisesti hyvin tärkeitä.

Nouseeko radiosoiton orrelle?

Lähtökohtaisesti on aina hienoa, kun joku laulaa niitä omia laulujaan. Se vaatii rohkeutta laittaa itsensä likoon ja usein ankarallekin arvostelulle alttiiksi. Näissä Saulin biiseissä on paljon niitä aineksia, joilla on mahdollista nousta myös laajempaan tietoisuuteen.  Kevyitä, aurinkoisia kappaleita, joissa on herkkiin pintoihin upotettuna syvällisempiäkin merkitystä. Sopivasti vähän erikoista, uudenkuuloista, muttei kuitenkaan liikaa linjoista poikkeavaa. Taidokkaasti tehty, taidokkaasti toteutettu. Saas nähdä miten lauluntekijän käy, iskeekö kipinää kuulijoiden kanssa.
Levyä saa hankittua Laitilan Kirjakaupasta ja artistilta itseltään.

Kuuntele täältä Ei juna saavu Laitilaan -kappale.

Kuuntele täältä Pieni rakkauslaulu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti