keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Penkkiurheilijan murheiluruutu

(Kolumni julkaistu Laitilan Sanomissa 21.4.2015)
Impivaaran uimahallissa kupli uppopalloturnaus. Oman kluttaamisen jälkeen kävin vilkaisemassa, että millaista se sitten on. Ilman vedenalaisia kameroita ei erityisen katsojaystävällinen laji. Välillä heilui räpyläiset karvaiset kintut veden pinnalla, sitten ei näkynyt mitään. Selkäytimeen asti ulottuva summerinääni kertoi ajasta, virheistä ja maaleista. Saunassa sitten kuuli pelaajien puheista, miten hukuttavan tuimaa taistoa pinnan alla olikaan käyty.

   Jäin miettimään näitä muitakin tylsiä penkkiurheilulajeja. Esimerkiksi nyt squash. Voisi kuvitella, että sen ovat keksineet kaksi umpiturhautunutta kesälomateiniä. Mätkitään polvinivelet jauhoina sitä huonosti pomppaavaa palloa ja pelkästään toista kiusaten. Ei näyttäviä suorituksia – paitsi ne muhkeat, ankarasta squashinpeluusta pullistuneet persposket, joita katsojat joutuvat tuijottamaan pleksin takaa koko pelin ajan.

    Oi toista maata on lentopallo, tuo läheisriippuvaisten halipulaväen Joukkuelaji! Aina kun tulee piste, se on pituutta vanuuntuneiden ryhmähali. Ja silloinkin kun vastustaja lyö pojopallon kenttään, niin eikun sitä jaxuhalia.

    Mutta on suunnistustakin aika vaikea televisioida niin, että edes jokin livejännitys välittyisi. Joko jossain öisessä metikössä on juhajokinen kuhisemassa minuuttikaupalla mikkiin, että juu äänet jo kuuluvat ja otsavalotkin tuolla latvoissa heiluvat, mutta täällä ryteikössä rastin luona ei vaan ketään näy. Tai se puhkikulunut kuva, jossa parhaiten maaliin löytänyt lönköttää loppusuoran voittajana, ja joukkuetoverit juoksevat rinnalla tunkemassa seppelettä kaulaan ja lipputankoja ja kotiseutuviirejä käsiin. Tuosta on toki vielä jalosteena se autosuunnistus. Huh huh, siinäpä vasta jännä laji!

    Mutta ihan paskin tv-laji on jääpallo. Vaikka olisi 200 tuuman teräväpiirtotelkku, ei sitä palloa erota sieltä jäädytetyltä lentokentältä vaikka olisi nokka kiinni ruudussa. Joku etäisesti huiskaisee, ja puolet pelaajista nostavat kädet pystyyn ”heiii”– ja samalla koko 14 hengen innostunut, kotoa pakotettu katsomo räjähtää riemuun. Maali tuli.

    Mitäs muita näitä vielä on – kävely, jossa kaikki huijaavat, mutta kun ilmeisesti ei vaan osata keksiä lenkkareiden pohjiin juoksemisesta ilmoittavia piippareita. Amerikkalainen jalkapallo, joka on täynnä ihme kyhnäämistä ja munien rutistelua, omien tai vastustajan. Tai jääspeedway, jossa piikkirengasmopoilla vedetään kaasu pohjassa pelkkää vasenta kaarretta, ja jossa se lähdön sisäradan jamppa voittaa aina, jos ei aja väärinpualin.

    Oijoi, vaan toista se on nyrkkeily, tuo tyrmäävän osuva laji juuri Homo sapiensille. Siinä lajissa juju on biologisen selvä niin kilpailijoille kuin katsojillekin.

Kirjoittaja on Turussa asuva penkkiurheilun alkeiskuluttaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti