perjantai 10. toukokuuta 2019

Vannotko kännykän kautta

Kolumni julkaistu Laitilan Sanomissa 10.5.2019

Joskus kun mukuloilta kysyttiin kolttosista, vannotettiin kunniasanan kautta. Taikka kiven ja kannon. Nykyään tehokkainta on kysyä, että vannotko kännykän kautta. Jos huijaa, kännykkä muuttaa kaapin päälle.
Älypuhelimesta on tullut muutamassa vuodessa lapsille äärimmäisen tärkeä väline. Niin tärkeä, että siitä ollaan riippuvaisia. Osalta teineistä lähtee käsi olkapäästä irti, ennen kuin se puhelin näpeistä.

Pikkuflikkammekin suosikkiohjelma on Supernanny Suomi, jossa perheterapeutti Pia Penttala auttaa katastrofiarjessaan kärvisteleviä lapsiperheitä. Yleensä lapsista on tullut eri syistä vallankäyttäjiä ja vanhempiensa pomoja, ja siitä ovat ongelmat alkaneet. Penttala tarkkailee ensin perheen meininkiä ja laatii sitten uudet säännöt, joilla arki ja yhdessä oleminen saadaan kuntoon.
Kaksi asiaa toistuu usein: lasten kanssa ei ulkoilla, ja kännyköiden ja pelien parissa vietetään aivan liikaa aikaa.

Nettiin, peleihin ja älykännyköihin liittyvä riippuvuuden syntymekanismi on yksinkertainen. Kaikki uusi tirauttaa metsästäjä-keräilijän aivoissamme mielihyvähormonipaukut. Koska netti tarjoomuksineen on auki aina, se uusi ei lopu koskaan. 
Kehittäjiltä on kuultu tunnustuksia, että pelejä ja somesovelluksia on tahallaan luotu psykologisesti mahdollisimman koukuttaviksi. Pääsyynä rahan tekeminen.

Älypuhelimet ovat osasyy, miksi ADT eli itse aiheutettu tarkkaavaisuushäiriö on lisääntynyt. Liian kiireistä elämää, sähelletään monia asioita yhtä aikaa – muisti pätkii ja pään kapasiteetti on luokkaa rusina. Ja kun olisi aikaa keskittyä johonkin, se rauha katkotaan itse mm. kännykkää plaraamalla.

Suositusten mukaan pienten lasten kanssa tulisi leikkiä ja lukea heille. Eikä niin, että kaikki kyttäävät selkä rytyssä sitä omaa ruutua. Viihderuutuajan suositus on kaksi tuntia päivässä. Kenellä se, kautta kännykän toteutuu? Ei ainakaan täällä.

Teknologia kehittyy vauhdilla, se luo paljon hyviä uusia asioita ja mahdollisuuksia. Monesti käy kuten älykännykkä-ilmiön kanssa: vasta kun ongelmiin törmätty osataan toimia oikein, ja käyttöä rajoittaa. Hyvä renki, paska isäntä.

Mutta nyt pitää lopettaa; Facebook, What´s Up ja Insta piippaavat - pitää käydä tarkistamassa, että mikäs kisuvideo siellä nyt on. Ja missäs se mukula mahtaa olla?


Kirjoittaja asuu Turussa ja suunnittelee vähäruutuista kesänviettoa 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti