perjantai 17. helmikuuta 2017

Unen ylellisyydestä


(Julkaistu Laitilan Sanomissa 17.2.2017)
Vanha kiinalainen viisaus toteaa: jos sinun on nälkä, syö riisisi. Jos olet väsynyt, mene nukkumaan. Pelkastään tätä sanapuutarhaa viljelemällä sinne omaan elämäänsä pärjäilee jo pitkälle.
Monella tämän ajan ihmisellä on uutisoinnin perusteella  ongelmia unen ja nukkumisen kanssa. Ei tule uni, ja jos tulee, niin sitten heräillään tai valvotaan aamuyöllä tunnetason murheiden kanssa.
Osa meistä on yökyöpelisorttia, ei se pelkästään teiniaivojen kehitysvaihetta ole. Ehkä omakin paras unirytmi asettuisi sinne 02:30–10:00 haarukkaan. 6–7 tuntia unta päivässä, minitirsoilla ryyditettynä, se lie itselle normi. Hiukan liian vähän.

Useimpien vaiva lieneekin, ettei nuku tarpeeksi. Nykyään on paljon tekijöitä, mitkä aiheuttavat univajetta. Ei malteta mennä maate. Tuhannen kanavan telkkarin lisäksi netti, pelit ja somekanavat imevät nuorten ja vanhempien unihiekkaa. Ne tuuttaavat loputtoman helposti sitä uutta niihin illalla sänkyyn kuskattuihin älykännyköihin, tabletteihin, älykelloihin, läppäreihin, älyalkkareihin ja mitä niitä nyt on. Lähiaikoina lisääntynee tv:n ja tietokoneen sekasikiöhybridi; sitten saa kytättyä televisiota ja räplätä nettiä samaan aikaan. Plus sitä älykännykkää toisella kädellä.

Jossain rajoissa kykenen ”multitaskaukseen”, eli häsläämään useampaa projektia samaan aikaan.  Joihin tulee keskeytyksiä solkenaan. Mutta hintalappuna huomaan, että pitkäjänteinen keskittymiskyky yhteen asiaan on selvästi heikentynyt. Voi olla toki tätä normaalia keski-iän lurpahtamistakin.

Noh, pitkin kellotaulua säpälöityneet tieto- ja palveluyhteiskunnan työajat, kiireet tai työttömyyden ahdistukset ovat myös yhä useamman vaivaa, mitkä typistävät unia.
Tutkimusten mukaan se illalla sometoreilla hengailu ja näpyttely on pöllinyt aikaa myös perinteiseltä panoudelta, jonka sivutuotteena moni nukkuu hyvin. Ja samalla se individualistinen tumputus ja pimputus on tietenkin lisääntynyt. Voi voi, siitä ei hyvää seuraa: yhteisesti hankitut hymyt hyytyy, eikäpä synny mukuliakaan = ongelmia kansantaloudelle! Kuvaruudut kiinni siellä makuuhuoneessa ja hikiloikkaa kumppanin suuntaan!

Univajeen kanssa kun ei ole pelaamista. Vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta tyypillisiä oireita ovat ärtymys ja luovan ongelmanratkaisun heikkeneminen. Kuuppa himmenee. Yhteydet masentumiseen ja päihdeongelmiin on todennettu. Päivät pitkät haukotellessa stressikuormitus ja alttius muihin sairauksiin kasvaa. Rattiin nukahtaminen voi sitten olla hengenlähtöä itselle ja muille.
Nuku tarpeeksi, ja aivosi kemioineen pysyvät kondiksessa. Nukkuminen kuuluu myös ihmisen nautintoihin, siitä kannattaa tehdä itselle ja lähipiirilleen luonnollista ylellisyyttä. On myös aika edullinen ja suora sijoitus omaan hyvinvointiin.


Kirjoittaja on Turussa asuva ja omaan univajeeseensa herännyt kirjailija.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti