keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Voima-lehden Runoilijapalsta osa 11: Aura Nurmi

Julkaistu Voiman numerossa 5/2016

Runous juhlii lavoilla elämää

Olet Helsinki Poetry Connectionin puheenjohtaja. Mitä HPC:lle kuuluu juuri nyt?
Tosi hyvää. Meillä on paljon eri ikäisiä runoudesta kiinnostuneita ihmisiä ja uusia taitavia tyyppejä tulee mukaan koko ajan lisää. Tänä vuonna on alkanut kaksi uutta klubisarjaa. Vähän anarkistisesti tehdään sitä, mikä tuntuu rakkaalta ja tärkeältä. Isketään runoa, juhlitaan elämää.

Mikä on parasta lavarunoudessa?
Läsnäolo. Olen hurmioitunut siitä, kun ihmiset uskaltavat lausua omia tekstejään ihmisten edessä. Esityksissä runoilija myös puhuttelee, niin tapahtuu harvemmin runokirjoja lukiessa – esimerkiksi Yahya Hassan tulee kyllä sivuiltaankin esiin. Se on myös hienoa, että edelleen runoilemme 2010-luvulla ja uudistamme puhetta ja lausunnan perinteitä.

Jos jotakuta nyt polttelee kovasti, että haluaisi itse ensi kertaa lavarunoilla, mitä neuvoisit hänelle?
Ota mukaan tekstejä joista tulee hyvä olo – sellaisia runoja mitkä haluat kertoa maailmalle. Ja sitten vaikka Kiiski Open Mic –tilaisuuteen Helsinkiin Runeberginkadulle. Se on toiminut jo monta vuotta ja siellä ensikertalaiset saavat extra-aplodit.

Mitkä ovat esitetyn ja kirjoitetun runon erot?
Ne ovat oikeastaan kaksi eri tulkintaa. Esitys on aina esitys, ja lähempänä teatteria kuin runoutta. Toisaalta kokeellista runoutta on helppo muovata esitykseksi, ja spoken wordista saa kiinnostavaa luettavaa.

Mihin suuntaan lavarunous on kehittymässä?
Suomessa illan esitykset saattavat olla keskenään hyvin erilaisia – esimerkiksi shamanistisesta vedosta siirrytään sujuvasti kielellisesti rikkaaseen räppiin. Uskon että tämä monipuolisuus kasvaa edelleen.

Esikoiskirjasi julkaistaan kesäkuussa Kolera Kollektiivin kustantamana.  Olet kertonut, että haluaisit olla nykypäivien tarinankertoja. Mitä se tarkoittaa?
Runoissani kerron ajankohtaisista asioista, kohotan niitä arjen yläpuolelle. Samalla tietenkin pyrin tavoittamaan myös sitä runouden ikuista kieltä. Haluan olla homeerinen runonlausuja, joka pyrkii tuomaan tapahtumien hohdon esille laulamalla tai lausumalla runoja.

Runoilijan oma kysymys ja vastaus siihen?
Jos saisit kuulla yhden runon lausuttavan livenä, mikä se olisi?
Haluaisin, että joku lausuisi ja uudestitulkitsisi David Bowien kappaleen Five Years.


Muutamat valitut sanat

Pesin ikkunan. Pesin vuosia
ja jokaisella pesukerralla
Iho tuli enemmän esiin,
ja sanoista selviä.
Säästin vain terävimmän,
ne säikeet, joiden kanssa ei leikitä.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti