maanantai 1. helmikuuta 2016

VOIMA-lehden Runoilija.-palsta osa 9: Raisa Jäntti

Julkaistu Voima-lehden numerossa 1/2016




Raisa Jäntti Turun Kirjamessuilla 2015.

Runo-Kaarina 2015 voittaja


Tämän vuoden Runo-Kaarina -kilpailuun tuli 226 käsikirjoitusta, joista parhaimmaksi arvioitiin teoksesi Läpilyöntikipu. Miten merkittävä asia se sinulle oli?
Päällimmäinen tunne oli helpotus. Olen käyttänyt tuhottoman monta vuotta  kirjoittamiseen ja oli hienoa, että juuri tämä kirja julkaistiin.

Keskeisessä roolissa kirjassasi on taiteilija Bas Jan Ader, joka katosi kesken perfomanssinsa Atlantilla 1975. Miksi Ader nosti päänsä pinnalle juuri sinun runojesi kohdalta?
Olen taidehistorioitsija, ja minulla oli kiinnostusprojekti ihmisiin, jotka ovat kuolleet taiteeseen. Kirjassani suru on keskeisessä roolissa, ja Aderin kohtalo koskettaa minua vielä 40 vuoden jälkeenkin, koska hän katosi eikä häntä  koskaan löytynyt.

Takaliepeessä kerrotaan, että olet ihmeenkaltaisesti elossa, ja että taide on pelastanut sinut monta kertaa. Millä keinoin taide voi pelastaa ihmisiä?
Monin tavoin. Runous on minulle se henkilökohtainen juttuni, punainen lankani. Toisekseen en tiennyt lukion jälkeen mitä lähtisin opiskelemaan. Aloitin erilaisia kouluja, mutta vasta kun pääsin opiskelemaan taidehistoriaa, se tuntui heti oikealta.

Kirjoitat paljon kuolemasta ja historiasta niitä eri tavoin yhteen solmien – mitkä ovat niiden runolliset yhtäläisyydet?
Ihmisen historia on meidän kuolevien biologisten olentojen historiaa. Suurmiehet, suurnaiset, suuret tarinat; kaikki me elämme historiaa vasten varsin lyhyen ja hauraan elämän.

Kirjassasi myös tanssiminen eri tavoin läsnä – oma suhteesi siihen?
Harrastin klassista balettia viisivuotiaasta 21-vuotiaaksi. Olen oppinut yhtä aikaa tanssiaskelia kuin lukemaan ja kirjoittamaan. Runous ja tanssiminen vaativat molemmat aikaa ja pitkäjänteistä työskentelyä kehittyäkseen.

Käytät runsaasti erilaisia asemointikeinoja ja runotyylejä Läpilyöntikivussa -  onko nykyrunoudella riittävästi välineitä kuvaamaan nykytodellisuutta?
On. En silti käytä sirpaleista ja vaikeasti hahmotettavaa kieltä, vaan tavoitteenani on, että runoni olisivat helposti luettavia.

Olet toimittaja, taidekriitikko, pidät suosittua Nokkonen-blogia ja olet kuvailutulkki – mitä se tekee?
Kuvailee näkövammaiselle visuaalista kulttuuria; elokuvia, maalauksia, sarjakuvia. Mahdollisimman puhtaina ilman omaa tulkintaa että mitä ja miten. Tämä osaaminen on vaikuttanut siihen miten kirjoitan runoja.

Runoilijan oma kysymys ja vastaus siihen?
Läpilyöntikipu-kirjan kohdalta kysymys: pelkäätkö itse kuolemaa?
En, pelkään enemmän sitä surua, mitä syntyy kun joku muu kuolee.



Muutamat valitut sanat

maitohampaat
peukalovarpaiden uutuudenpehmeät kynnet
kuusitoista kotia
ja siskon
kuin sisilisko häntänsä
ja muita vähäpätöisiä osia,

punnitsen itseni surulla & ilman:
terve lapsi, ei sen suurempaa taakkaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti