perjantai 27. marraskuuta 2009

Yhteiskunta-analyysiä seitsemänvuotiaille


Blogi on ollut hiljaiselossa koska olen kirjoittanut paljon muuta ja muualle.
Ja aika on naulittu paljoihin asioihin. Merkillistä että kaikki aina joskus sumaantuu samoille vuoden päiville ja sitten on kiirus. No, tovin päästä on sitten taas hiljaisempaa. Ehkä.

Tänään pikkulikan kanssa syötiin lounasta, ja hän pyöritteli maitolasiaan.
"Pepsi", virkkoi ajatuksissaan lukemaansa.
Lasi ei ole varastettu Puuhamaasta, muttei ostettukaan.
Siinä on Puuhamaan yli-iloinen nallukan kuva toisella puolen, ja toisella puolen se Pepsin logo. Rekisteröityjä tavaramerkkejä molemmat tietenkin.
Ettei kukaan varastaisi. (Varkailta. Toim. huom. :-)

Seurasi vasemmistolaishenkistä opetusohjelmaa flikalle.
Kysyin nallen kuvaa osoittaen, että onko Puuhamassa kivaa?
– On. (perustui empiiriseen kokemukseen.)
Kiersin lasia.
– Onko Pepsi hyvää?
– On. (heikosti omaa kokemusta.)

Näinhän se homma toimii.
Kaikki kuvat vaikuttavat.
Väitämme nokka pystyssä tietoisina suurhumanisteina ettei vaikuta, ja sitten menemme kauppaan kuin pakon ohjaamana juomahyllyn eteen miettimään, että
mitäs sitä ostais, jois kun muka janottais?

Ja valkataan nyt, vaikkapa tuo, Pepsi -pullo.

Ja jostain kumman syystä halutaan Puuhamaahan.
(Minäkin :-)

Ja edelleen ihmettelen miten on mahdollista, että elokuvien tekijät ovat
koskaan suostuneet siihen, että kesken elokuvansa voidaan näyttää
jotain haistavitun-mainoksia ja katkaista koko homma ja ripuloida kokonaisuus pilalle.

Ja tuo uljas määrä mainospostia satamassa postiluukusta.
Dingeli-hou-hou!: Joulu on tulossa!
Joulu, tuo ostamisen riemujuhla, vaikkakin nyt on valtakunnassa tapahtunut kaikkein pahinta painajaista; ihmiset ovat intoutuneet säästämään rahaa, ja muutoinkin ovat epäluottavaisia kuluttamisen ihanuuteen ja talouskasvuun.
Kuulkaas nyt pallopäät, ei tämä näin toimi! Ei yhtään nyt ruveta kyseenalaistamaan systeemiä niin kuin jotkut kelvottomat vihreät vassaripaskat! Kuluttakaa, kuluttakaa, tai muuten Jyrki-setä on hyvin, hyvin vihainen!

Isä Omistaminen, Poika Raha ja Pyhä Vapaa Markkinatalous; heidän on valta ja voima, niin maan päällä kuin taivaissakin.
Aaaamen.


6 kommenttia:

 1. JK: Meillä on täällä yhteiskunnassa vallalla toimintaamme ohjaamassa selkeitä valheita, joihin uskomme pelkojen ja meihin vaikuttavien tahojen, kuten lajitoverien toimesta.
  Paljon erilaisia keisareita uusine vaatteineen.

  Teemme niin kuin muutkin.

  Kun ei muutkaan, niin en minäkään.

  Teemme niin kuin muutkin, koska vaatii aitoa rohkeutta lähteä toimimaan toisin.

  Rohkeus kasvaa uskaltamalla.

  VastaaPoista
 2. Eivätkös lapset ja nuoret aina kapinoi vanhempiaan vastaan ja eikö tästä seuraa että nykyiset lapset ja nuoret alkavat kyseenalaistaa vanhempiensa kulutustottumuksia ja eikö tämä nuorten pahoinvointi ja sen ääri-ilmaisut ampumistapauksineen ole oiretta siitä että pelkkä luottokortti kouraan ja baanalle- asenne vanhemmilta lasten pyytäessä aikaa ei enää riitä, vaan pitää välittää aidosti ja istahtaa viereen kuuntelemaan - oli itsellä kiire kokoukseen tai ei...

  Itse kirjoitit että aika on naulittu paljoihin asioihin - siinä piilee vaara; mitään ei enää ehdi tehdä huolella, kunnolla ja ajatuksella, vaan kaikki pitää sylkäistä äkkiä ulos ja rientää seuraavan tehtävän kimppuun. Kun yhteiskunta on sairas, sen yksilöt oireilevat...

  VastaaPoista
 3. Ei kaikkien yhteiskunta ole sairas, tai se ei ainakaan ole mielekäs alkuolettamus.

  Olen mennyt vähän epävarmaksi näiden vihaväkivallantekijöiden profiilien kanssa. Ei ole mitään selkeää pakettia tarjolla; on hyvää ja huonoa kotitaustaa esimerkiksi.

  VastaaPoista
 4. Sairas yhteiskunta ei ole alkuolettamus vaan johdonmukaisen ajattelun loppupäätelmä. Arvoissa täytyy olla jotakin pielessä kun kaikki mitataan tuottavuudella ja kannattavuudella. Otetaan vaikka nämä suljetut kyläkaupat,-koulut ja -kirjastot,lakkautetut päihde- ja nuorisoasemat, autioituvat polisiasemat,postit jne. Pankkien asiointimaksu tiskillä on nostettu Nordeassa 7 euroon, vanhuksia ollaan syyllistämässä ansaitusta eläkkeestään jne..Samaan aikaan kun yhteiskunta vaurastuu, palveluja ajetaan alas - eikö se ole sairasta...

  Hyvä tai huono kotitausta ei tosiaankaan selitä kaikkea ongelmakäyttäytymistä, vaikka niihin mielestäni herkästi syyt olet useassa yhteydessä vetänytkin. Liian aikainen aikuistuminen voisi olla eräs tekijä; harva tyttö haluaa enää leikkiä nukeilla kun muilla on poikakaveri. Tällöin oma aito persoonallisuus ei ehdi rakentua,vaan mennään joukon mukana.Tämä kostautuu myöhemmin heikkona itsetuntona ja -tuntemuksena,ja ongelmat saattavat kasaantua vuoriksi joitten yli ei näytä olevan pääsyä...

  VastaaPoista
 5. Ne keillä on järki, muisti ja osaamispääomaa tätä järjestelmää kohtaan, sopeutuvat ja tulevat toimeen. Osa tulee jopa todella hyvin.

  Mutta ketä ulkopuolista me nyt sitten vasemmistolaishenkisinä luusereina syyttäisimme siitä, että huonosti voi suomalainen yhteiskunta? Nämä nyt tulee ensimmäisinä mieleen:

  a) Kansainvälinen finanssipolitiikka (Pakottaa tiettyihin arvoihinja epävarmuuksiin tai onnenpotkuihin kaikki osallistujat.)
  b) Keinottelijat ja talouskuplien puhaltajat (Saavat häikäilettömyydellään ja taidoillaan muut ihmiset itselleen maksuihmisiksi. Heille ei ole suitsivia kansainvälisiä sopimuksia.)
  c) Talouteen vaikuttavat yksilöt (vain oman tai oman omistajaryhmän tai yrityksen edun tavoittelijat joilla on suhteessa liikaa valtaa.)
  d) Poliitikot ( epäluotettavat oman edun ja oman ryhmän edun tavoittelijat.)
  e) Vääränlainen politiikka ja väärien arvojen tukeminen yhteiskunnassa. (Vahvat voittajat voivat ylivoimaisesti hyvin, tavalla tai toisella ne jotka eivät tavalla tai toisella kilpailussa menesty saavat monoa päähänsä lisää.
  f) Yleinen paska-arvojen valtaanastuminen. (Ostaminen, pinnallisuus ja yksilöllinen keskinäinen kilpailu/pärjääminen omistus -ja statuskilpailussa ovat tärkeämpää kuin ne "vanhat, kunnon inhimilliset arvot."
  g) Yksilöllistymiskehitys. (Talouden ja varallisuuden kasvu mahdollistavat yksilöllistymiskehityksen. Em. syistä mainiten se henkilökohtainen rikastuminen voi olla myös muilta pois.)
  h) Edellä mainituista syistä ihmiset ovat menettäneet uskon vaikuttamismahdollisuuksiinsa ja koska ei riittävää joukkopakotevoimaa saada organisoiutua esim. toisenlaisen politiikan taakse, kaikki on turhaa. Kädet pystyyn, yksilö voi pelastaa ainoastaan oman ja ehkä perheensä nahan työllä, rahalla ja omien muurien omistamisella pois pahalta maailmalta.

  Unohdinko jotain oleellista?

  VastaaPoista
 6. Puhut järkeviä.Itsestä tuntuu että tää
  koko yhteiskunta menee päin persettä ja kunnolla.Ainoastaan rahalla on merkitystä,
  mutta jossain vaiheessa asioiden on pakko
  muuttua kun pahoinvointi tulee sietämättömäksi ja ihmiset ei jaksa enään.
  Ollaanko me tosiaan näin tyhmiä?

  VastaaPoista