torstai 7. maaliskuuta 2019

Poskiparta & Ahonen: Huijauksen anatomia


Kaksi ns. rehellistä huijaria, eli mentalistit Pete Poskiparta ja Jose Ahonen ovat julkaisseet mielenkiintoisen, hyvinkirjoitetun ja myös hyödyllisen kirjan Huijauksen anatomia – kuinka meitä huijataan [readme.fi 2018].


Toki kirjaa voi käyttää myös virikkeenä omien huijausten hiomiseen, mutta vallitsevassa informaatiotulvassa ajankohtainen pääansio on siinä, että lukija oppii tietyt huijaamisen yleisimmät perusmenetelmät. Kiteytettynä palaneen käry alkaa haista, jos vastapuoli käyttää hyödykseen kiirettä, kehumista ja auktoriteettiin vetoamista. Kirjaa lukiessa tuli välittömästi mieleen tietyt metodit, millä esimerkiksi ovelta ovelle -myynti saadaan menestyksekkääksi. Perustuu eri tavoin noihin kolmeen edellä mainittuun, ja vastalääkettä niihin ovat maltti, järjen käyttö ja kyky laskea omaa statusta.

Kirjassa on paljon esimerkkejä erilaisista kuuluisista huijauksista eri elämän alueilta. Esimerkiksi musiikin puolelta Milli Vanillin tapaus on tunnettu. Komeansorttiset laulajat, jotka eivät itse laulaneet ollenkaan.

"Yksi sadasta meistä on psykopaatti."

Tekijät ovat haastatelleet aiheeseen liittyviä asiantuntijoita. Esimerkiksi Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja dosentti Hannu Lauerma tarjoaa tiukkaa tosiasiatietoa oman työkokemuksensa kautta. Esimerkiksi psykopatiasta, joka mitattavissa oleva luonnehäiriö, jota ei juurikaan voida hoitaa. Yllättävä tieto itselleni oli, että peräti 1/100 henkilöstä on psykopaatti. Se tuntuu paljolta.

Psykopaateille ominaisia piirteitä ovat pinnallinen viehätysvoima, empatiakyvyn puute ja vastuuttomuus sekä matala kortisolin eli stressihormonin taso riippumatta siitä, mitä itselle tai ympäristössä tapahtuu. Näillä eväillä kaikenlainen huijaaminen on tietenkin huomattavasti helpompaa kuin ihmisellä jolla on omatunto, moraali ja eettisyys.

Lauerma kertoo mm. vaarallisesta vangista, jonka viehätysvoima ja tapa kertoa asioita olivat niin kiehtovia, että ammattilaisenkin piti välillä nipistää itseään huomioidakseen, että tuo toinen puhuu nyt ryöstötilanteesta, jossa ihmisiä on ollut hengenvaarassa.

Yksinkertaistettuna psykopatiaa on kahta laatua - synnynnäistä ja sitten varhaislapsuuden perhehelvetti-kokemusten myötä syntynyttä sekundaaripsykopatiaa.
Psykopaateilla on monesti ylikorostunut tarve hakea jännitystä elämäänsä. Mielenkiintoinen uusi tieto oli myös, että psykopaattien uniprofiili on poikkeava ja he nukkuvat optimaalisen syvää unta.

Fiksuimmat psykopaatit välttävät tietenkin vankilan, eivätkä kaikki psykopaatit tietenkään ole rikollisia. Yleisimmät psykopaattien ammatit tutkimusten mukaan ovat toimitusjohtaja, asianajaja, TV- ja radioalan mediatyöntekijä sekä myyntineuvottelija.

Kannattaa pitää se mielessä, ettei amatööri voi diagnosoida psykopatiaa.

"Jokainen meistä huijaa."

Ainakin valkoisia valheita meistä heittää jokainen. Niitä kun tarvitsevat sujuvat elämänpidot.

Hyvin mielenkiintoisia kirjan aihealueita ovat mm. Auervaaran tapaus, doping-caset sekä homeopatia vs. tieteelliset tutkimukset, josta joku saattanee vetää ripeästi sokeripallot syvälle nenäänsä.

Uskonnollisissa piireissä ja hihhulilahkoissa tapahtuneet ja tapahtuvat huijaukset, kusetukset ja lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat karua luettavaa. Esimerkiksi katolinen kirkko on vasta nyt vähin erin muuttamassa kansainvälisten paljastusten tuomien pakkojen edessä "vakiintuneita tapojaan."

Mutta siinä, kuten muuallakin kirja piirtää terävästi esille mielestäni sitä, millainen on laumanisäkäs ihminen. Kykenemme yleviin asioihin, mutta osa myös niihin hyvin alhaisiin tekoihin. Tietyt lajityypilliset ominaisuutemme rulettavat edelleen samanlaisina kuin aina ennenkin. Esimerkiksi meillä on vahva taipumus totella karismaattisen henkilön käskyjä ja lähtökohtaisesti olemme luottavaisia. Ja ahneutemme, rahanhimo ja rakkauden kaipuu ovat sellaisia nenärenkaita, joista huijarit ovat aina osanneet vetää.

Yhteenvetona skeptikkojen Poskiparran ja Ahosen kirja on valistuksen tiellä paljastaen monia huijaamiseen liittyviä perusmekanismeja ja tarjoten myös ihmiskäsityksiin ehkä pykälän kirkkaampia ja realistisempia peilikuvia.
Toki kirja saa myös lukijan muistelemaan ja pohtimaan itseään, että minkälainen huijari sitä onkaan ollut, missä tilanteissa ja mistä syistä. Ehkäpä hiukan niitä poskiakin kuumottaa. Mutta sellaista se on.

"Kaikkia voidaan huijata joskus ja kaikki huijaavat joskus, mutta niin kauan kuin suurin osa ihmisistä pyrkii rehellisyyteen ja vastuullisuuteen, olemme oikealla tiellä."

Huijauksen anatomialle vahva suositus. Kirjaa saa tilattua suoraan tekijältä täältä.

Se on myös tietynlainen looginen jatkumo Poskiparran edelliselle kirjalle Arjen mentalisti, josta myös pidin paljon.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti