perjantai 7. marraskuuta 2014

Turku Rock Academy

(julkaistu Laitilan Sanomissa 7.11.2014)

Tamperelaisten mielestä oikein olisi, jos Turku sahattaisiin irti mantereesta ja hinattaisiin merelle. Helsinkiläinen kanta on, että parasta mitä Turusta tulee, on tyhjä Pendolino. Itse täällä asuvana raportoisin, että juuri nyt näyttää siltä, että osalle turkulaisista on puhjennut merkillinen uusperversio – valtava halu rakentaa parkkipaikkoja. Torin alle saveen, jokivarteen historiallisille paikoille, ihan mihin vaan. Vaikka entisissäkin parkkihalleissa on kosolti  tilaa. Sinänsä aikuisten ihmisten 5vee-ällittelyjä on aina hauska seurata, mutta sääli kun se laatikolta lentelevä hiekka sisältää myös verorahoja.

Mutta tulee Turusta onnistumisiakin. Kaupungin Nuorten palveluiden Tomi Arvas ja Mark Bértenyi loivat toimintamallin, jossa on yhdistetty tehokkaasti nuorisotyö ja bänditoiminta. OKM:n yli puolen miljoonan tuella Turku Rock Academy -konsepti kasvaa ensi vuonna valtakunnalliseksi. Uusina kaupunkeina mukaan tulevat mm. Helsinki, Vantaa, Espoo ja Rauma. 
Sopisi se Laitilaankin; vaikka kytkynä jonkun toisen kaupungin kanssa?

Malli sinänsä on yksinkertainen ja siinä on paljon samaa kuin esimerkiksi junioriurheilussa. Motivoituneet nuoret valikoidaan kahdeksi vuodeksi mukaan Academyyn, ja he saavat alan ammattilaisten opetusta kaikkeen, mikä liittyy bändialalle. Biisien teko, studiotyö, tuottaminen, musabisnes, levyt, videot, valokuvat, keikat, sopimukset jne. Yhtyeiden musiikilliseen sisältöön ei puututa - jokainen tekee omaa musiikkiaan - mutta Academyn väki varmistaa, että se oma juttu tehdään mahdollisimman hyvin.

Kaikille avoimia bändiklinikoita ovat Turussa vetäneet mm. Veeti Kallio, Paleface, Santa Cruz sekä amerikkalaiset MC Matre ja W.A.S.P-kitaristi Douglas Blair.

Koska Academyn aikuiset ovat viikottain nuorten kanssa tekemisissä, luottamussiteet ovat vahvat. Bänditouhun ohella on setvitty luontevasti nykynuorten arkeen ja elämisen taitoihin kuuluvia asioita. Kuunneltu, juteltu, kannustettu, neuvottu – ja toki patistettukin. 
Nuorisotyö on ihmissuhdetyötä, jonka olennaisena pohjana ovat luottamukselliset välit ja yksilöllinen kohtaaminen. Oikeastaan ne ovat ne ainoat toimivat työkalut.


Mark Bértenyi ja Tomi Arvas


(Osana taidejournalismi-koulutusta olen kirjoittanut laajemman artikkelin Turku Rock Academysta tuoreimpaan Nuorisotyö -lehteen. [6-7/2014]


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti