Kolumni julkaistu Laitilan Sanomissa 22.7.2025
Kuvitellaan, että Suomessa on tapahtunut seuraavanlainen muutos. Vanhemmat, varhaiskasvatus, opettajat ja tukiväki, Opetusministeriö, poliittiset puolueet ja hihhulitkin ovat löytäneet yhteisymmärryksen ja luoneet menetelmät, joilla poikien koulumenestystä on saatu parannettua huomattavasti. On tuupattu alkuun positiivinen kehitys, jonka seurauksena tuonnempana suomalaiseen työ- ja talouselämään saapuu joka vuosi runsaasti korkeatasoisen koulutuksen ja osaamisen omaavia sivistyneitä ja pian varakkaita miehiä. Olisiko heillä menekkiä myös parisuhdemarkkinoilla? Olisi. Syntyvyys lähtisi nousuun.
Toki osa markkina-arvonsa tuntevista miehistä ei halua jatkossakaan sitoutua isyyteen ja perhemieheksi, vaan jatkaa pöristelyä kuhnuribemarilla tussusta tussuun. Tai sitten heillä on jo poikaystävä.
Pirjo Koskisen ja Petri Nummin tietokirja Lisääntymisen vimma toteaa suoraan, että syntyvyys on Suomessa laskenut samassa tahdissa kuin miesten koulutustaso on laskenut ja työttömien nuorten miesten määrä lisääntynyt. Miesten syrjäytyminen ja vauvakato sekä heikko koulutustaso ja köyhyys kulkevat käsi kädessä mäkeä alas.
Syyllisiä nykyiseen huonoon kehityssuuntaan on varmasti useita, kuten alussa mainittu letka. Mutta miten saadaan pojat aidosti innostumaan koulunkäynnistä ja sitä kautta heille ja läheisilleen onnellisempaa elämää ja ehkä ne geenitkin jatkoon? Miten ruuvataan OPS? Vai vastustaako jokin taho sitä, että pojat menestyisivät koulussa yleisesti nykyistä paremmin?
Osaltaan asioita edistetään niitä kuuluja yhteiskunnallisia rakenteita muuttamalla, mutta niiden vaikutusvalta on rajallinen. Ihmisen pitää saada säilyttää se oma vastuu.
Koulunkäyntipulmiin ja kasvatustaitoihin liittyen, varakkaiden kuntien kouluissa on jo bussillinen erilaisia apuhenkilöitä. Ja jotkut vaativat yhä lisää, mutta onko se lopulta ratkaisu?
Miksi esimerkiksi Japanissa koulunkäynti sujuu pohjimmiltaan hyvin? Heidän kulttuuriinsa syvälle juurtuneita arvoja ovat mm. vanhempien ja toisten ihmisten kunnioittaminen, ystävällisyys ja se, että painotetaan yhteisön etua yksilön sijaan. Tähän kasvatetaan pienestä pitäen. Aivan samaa ja talkooasennetta on ollut Suomessa, mutta niiden ohi ovat väkivalloin etuilleet yliyksilöllisyys ja määensin!-runttaus.
Isossa mittakaavassa olisi järkevää tehdä paluuta kasvatustapoihin, joilla on pärjätty yhteisönä tyyliin aina ja maailman sivu. Ilman uskonnolla pelottelua tai lasten hakkaamista.
Kirjoittaja asuu Turussa ja on saanut osakseen melko villin kasvatuksen