sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Meille arjen mentalisteille hyödyllistä tietoa


Menestyksekäs mentalisti Pete Poskiparta on tuoreesti julkaissut kirjan Arjen mentalisti (2017 readme.fi).



Kirjassa on monta hyödyllistä aihealuetta käytännön opastuksineen nimenomaan arjen rientoihin. Esimerkkien avulla on helppo oppia ketjuttavan muistamisen perustekniikan, jota voi treenailla vaikka ostoslistojen ja salasanojen kanssa. Samalla saa jumpattua mukavasi myös sitä omaa luovaa ja hullunkuristakin visiointikykyä.

"Sellaista et voi muistaa, jota et ole havainnut."

Ihmisten nimien muistaminen on monin perustein hyödyllistä ja kohteliasuutta, jolla tekee helposti positiivista vaikutusta. Tätä ainakin itse pyrin petraamaan kirjan sinänsä yksinkertaisten neuvojen avulla. Monessa kohdin harjoitusten kohdalla mieleen tuli myös mindfullnessin opit, joissa on oleellista ns. puhdas havainnointi ja läsnäolo, mitkä ovat teoriassa helppoja mutta käytännössä vaikeita, mutta opeteltavissa olevia kykyjä. Hoksottimet tietoisesti auki oikeissa kohdin.

"Ensivaikutelma tehdään vain kerran."

Itselleni ehkä kiinnostavin uusi juttu perusteluineen ja selityksineen oli rapport. (Tulee ranskankielisestä alkusanasta rapprochement, jolla viitataan sovintoon, suotuisaan lähentymiseen ja suostuttelevaan ilmapiiriin.)
Rapportin sekä mikroilmeitä, valheenpaljastusta ja suggestioita koskevissa osissa tekijällä on vahva painotus niiden eettisessä käytössä. Tällaisia inhimilliseen käyttäytymiseen liittyviä taitoja tosiaan voidaan käyttää eri motiivien ja tarkoitusperien ohjaamima. Valitettavasti. Hyödyksi näitä arjessa voi käyttää esimerkiksi kaupanteko-tilanteiden yhteydessä.

"Kuulemme ja näemme sen mitä haluamme ja 
unohdamme sen mitä emme halua kuulla."

Poskiparta määrittää itsensä tiedeorientuneeksi, ja vilkkaana somepersoonana hän on tuttu mm. Skepsiksen keskusteluista. Tiede edellä, mutta jos toisenlaista esitetään pätevästi todistettuna, kantaa muutetaan. Sen johdosta erääksi tämän kirjan ansioksi voisi vielä nostaa kylmäluenta-käsitteen, jonka hän avaa "selvänäkijän" istunnon analyysin kautta. Se puhkoo hyvin auki sitä huuhaata, mihin moni ihminen uskoo silmät kirkkaina ymmärtämättä omaa toimintaansa ja omaa osuuttaan paikkaansapitävissä ennustuksissa. Aivomme tekevät kuperkeikkoja mielellään.
Oleellisia ovat, miksei sanataiteilijoillekin hyödylliset ympäripyöreät sanat, joihin kuulija löytää yleensä aina jonkin merkityksen omasta elämästään: "Onko elämässäsi ollut suuria mullistuksia viime aikoina, sillä näyttäisi vahvasti, että jokin asia on juuri päättynyt ja toinen alkamassa?"

Miten on, löytyikö osumaa? :-)

Arjen mentalisti on hyvällä tavalla populaari ja monipuolinen kirja, jossa on kansien sisällä on yllättävän paljon todennettua ihmistuntemusta, johon vielä mentalistin käytännön oma kokemus esiintymislavoilta tuo pätevyysleimansa ja lisähuomiot.
Kelpo huumorillakin vielä ryyditetty kirja, suosittelen tutustumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti